Obecny czas: 18.04.2014 23:56


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: 13.09.2006 20:44 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08.02.2006 21:47
Posty: 17
Miejscowość: wiocha - dolnyśląsk
Quad: ltz 400...hell yeah...;-)
czesc :D ja mam zamontowany licznik najzwyklejszy od roweru mierzy czas predkosc max i dystans i takie tam bajery dziala poprawnie wystarczylo wyskalowac wedlug zalaczonej instrukcji sprawdzilem z samochodem wszysko ok..polecam za moj wyplacilem 24 zl..zaledwie..


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 07.07.2009 14:50 

Rejestracja: 04.07.2009 13:07
Posty: 1
Quad: 110cc
mam pytanie czyli trzeba zamontowac ten magnes w wewnętrzne stronie felgi


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 07.07.2009 22:08 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.09.2008 20:22
Posty: 390
Miejscowość: Siedlce
Quad: Yamaha Grizzly 700FI EPS
Kolejny archeolog? :zły:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 07.07.2009 22:12 
Mod-Team Member
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.07.2008 22:19
Posty: 5288
Miejscowość: Żory
Imię: Marcin
Quad: Renegade 1000
Poprzednie quady: G660, BF750, TRX 500, TRX 680, G700, CAN-AM 800
Yamaszka napisał(a):
Kolejny archeolog? :zły:


dokładnie :panna:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 08.07.2009 12:15 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30.03.2009 23:13
Posty: 16
Miejscowość: lublin
Quad: Yamaha Raptor 660
witam, ja również mam licznik rowerowy w Raptor firmy Sigma chyba 5 funkcyjny przewodowy bez problemu się go zakłada. Kupujesz w sklepie rowerowym lub gdzie tak go sprzedają, ilość funkcji wielkość ekranu zależy od twojej kasy. Są liczniki o 25 funkcjach albo więcej, licznik jest zdejmowany i np Sigma przez kilka modeli robi takie same podstawy wiec różne modele będą pasować do jednej podstawy- ja swój licznik stosuje w quadzie i w rowerze tylko przestawiam parametr wielkości koła by wskazania były poprawne.
Montaż jest z pewnymi przeróbkami bo kabel trzeba wydłużyć, można zastosować kabel do głośników cienki i na taśmę dwustronną z gąbka montujemy magnes na felgę przed tym odtłuścić, ustawić wielkość koła w liczniku i działa nawet w błocie - cały montaż jest opisany w instrukcji do licznika tylko że na przykładzie roweru wiec przekładamy go analogicznie do naszego quada. Pamiętać ze szprych nie ma wiec nie szukać :-) A jeszcze jedno magnes musimy nowy kupić no chyba ze w komplecie jest ok. Ja zastosowałem magnesik wielkości 1 cm płaski.
Licznik mi działa i wszystko odczytuje z niego w czasie jazdy bez najmniejszych problemów bo tak jak w rowerze mam go na kierownicy.
pozdrawiam Kawa


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 13.07.2009 17:43 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.01.2008 20:23
Posty: 382
Miejscowość: Olsztyn
Quad: Yamaha Raptor 700
Poprzednie quady: Kingway 200; Raptor 660
Jest dużo łatwiejsze miejsce montażu magnesu i czytnika. Ja zamontowałem magnes z tyłu przy zębatce a czytnik przykleiłem do tylnego wahacza.

_________________
SQUAD OLSZTYN 2x4


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 05.08.2009 01:13 
Awatar użytkownika
jak go zamontować w chińskiej 110 ?? gdzie dokładnie ?? pomożcie z góry dzięki


Góra
  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 17.09.2011 13:49 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.09.2010 20:16
Posty: 30
Quad: Blaster 200 Honda Foreman Raptor 350 teraz KFX 700
Panowie troszkę stary temat ale mam pytanko dlaczego mi na rowerowym liczniku jak jadę ok 60 km/h i przyśpieszę to prędkość zaczyna pokazywać ok 30-40 km/h ? co jest nie tak? nie zbyt precyzyjnie zamontowałem czujnik względem magnesu? ma ktoś jakieś fotki swoich zamocowań?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 17.09.2011 15:53 
Mod-Team Member & Moderator Działu Kawasaki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.10.2010 16:53
Posty: 5536
Miejscowość: Zamość
Imię: Kamil
Quad: Brute Force 750
Poprzednie quady: Kymco MXU
Ooo jeszcze jeden archeolog ;)
Źle zamontowałeś czujnik albo masz jakiś słaby licznik, który nie pokazuje więcej niż 60?

_________________
BF 750 - MSD tuned by VFJ, Muzzy Pro Full System, Lift 2", Snorkle, DW 3500 hd, Zilla 26", Dwt diablo 12", Overfenders, Twin air, Teryx Belt, Temp gauge, Epi maroon primary, almond secondery springs, Protraper bar mount, Fasstco Flexx bar, Airscreen removed, Oil cooler, xVision LED bar, XRW spacers, smoked tail light
! Kanał Youtube !


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 17.09.2011 16:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11.11.2009 22:38
Posty: 2064
Miejscowość: Radom
Imię: Mikołaj Kwieciński
Quad: Yamaha Grizzly 700 & Suzuki LTR 450R
Poprzednie quady: -> Chińska 110 -> Grizzly 400 ->Can-am ds 450
Kamilson100 napisał(a):
który nie pokazuje więcej niż 60?

Nie ma raczej liczników które nie pokazują więcej niz 60.
Wszystkie są do 99
Masz przewodowy czy bez przewodowy ?
może jakies zakłucenia idą od silnika

_________________
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=2965601684
#966
Kwieciński Mikołaj
QUADIMODO RACING TEAM
RTM-RADOM


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 18.09.2011 00:09 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02.04.2011 21:11
Posty: 401
Miejscowość: Kraków
Quad: Honda TRX350D Fourtax
Ja też się zastanawiam nad zamontowaniem jakiegoś prędkościomierza do quada. Liczniki do ATV są drogie, wiec myślę nad jakimś od roweru.

Czyli mam rozumieć że:

1. Licznik działa na zasadzie dwóch magnesów, i jak one sa blisko siebie to wtedy liczy się jako obrót, a licznik "przerabia" je na km/h?

2. Każdy, albo większość ma w ustawieniach opcję ustawienia wielkości felgi (ja mam 11)

3. Czy ten czujnik ma być blisko środka (gdzie długość koła będzie krótka) czy bliżej połączenia felgi z gumą (gdzie długość koła będzie najdłuższa)?

4. Gdzie je najlepiej zamontować? 1 magnes na feldze po stronie wewnętrznej a drugi gdzieś w okolicach hamulca, przegubu itd?

Mogę poprosić o jakieś zdjecia tych magnesów? Byłbym wzdzięczny :D

_________________
Najpiękniejszym widokiem jest... widok z kasku!
Galeria Hondy - KLIK


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ostatnio zmieniony przez xamil, 18.09.2011 00:09, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 18.09.2011 10:34 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09.09.2010 20:16
Posty: 30
Quad: Blaster 200 Honda Foreman Raptor 350 teraz KFX 700
licznik jest przewodowy i oczywiście musiałem wydłużyć kabelek.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 18.09.2011 11:43 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24.08.2008 22:44
Posty: 1097
Miejscowość: Ruda Śląska
Quad: Polaris
xamil napisał(a):
Ja też się zastanawiam nad zamontowaniem jakiegoś prędkościomierza do quada. Liczniki do ATV są drogie, wiec myślę nad jakimś od roweru.

Czyli mam rozumieć że:

1. Licznik działa na zasadzie dwóch magnesów, i jak one sa blisko siebie to wtedy liczy się jako obrót, a licznik "przerabia" je na km/h?

2. Każdy, albo większość ma w ustawieniach opcję ustawienia wielkości felgi (ja mam 11)

3. Czy ten czujnik ma być blisko środka (gdzie długość koła będzie krótka) czy bliżej połączenia felgi z gumą (gdzie długość koła będzie najdłuższa)?

4. Gdzie je najlepiej zamontować? 1 magnes na feldze po stronie wewnętrznej a drugi gdzieś w okolicach hamulca, przegubu itd?

Mogę poprosić o jakieś zdjecia tych magnesów? Byłbym wzdzięczny :D


Ad1 Licznik dziala na 1 magnes (na kole) i czujnik kontaktronowy
Ad2 Kazdy wspolczesny licznik ma mozliwosc ustawienia wielkosci kola, nie kupuj takiego co ma ustawienie samej felgi, bo rozne wysokosci opon przeciez sa. Najdokladniejsze sa takie co ustawiasz obwod kola w mm (np Sigma Sport)
Ad3 Nie ma znaczenia wysokosc ustawienia magnesu (1 obrot to 1 obrot)
Ad4 można na samym kole dac magnes, można na tylnej zebatce, można też na wale dac. Czujnik musi być w odleglosci 2-5mm


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 20.09.2011 12:03 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03.07.2008 14:14
Posty: 2519
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza Przy samej pustyni
Quad: Suzuki LTR 450
Poprzednie quady: Bashan 200 -> Suzuki LTZ 400
Mój kolega znalazł taki sam licznik co ten:
http://allegro.pl/licznik-trail-tech-va ... 91892.html
Tylko nie firmwy za 40zł a robi to samo co ten za 570zł.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Licznik rowerowy do quada?
PostWysłany: 21.09.2011 06:43 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.07.2010 20:59
Posty: 254
Miejscowość: Hajnówka
Quad: Honda Foreman Rubicon TRX500FA
Poprzednie quady: Chińczyk 200ccm
ja zamontowałem w swoim chinczyku taki licznik:
http://allegro.pl/licznik-uniwersalny-d ... 21020.html
Cena jest jeszcze umiarkowana a jakość naprawde dobra. Nie wiem jak tu ale u mnie z lewej strony był wskaźnik temperatury a z prawej - naładowania akumulatora. Jako czujnik wykorzystałem cztery magnesy neodymowe przyklejone na feldze. O dziwo nigdy żaden z nich nie spadł mimo jazdy w dość trudnych warunkach. Wzorcowałem go porównując wskazywana prędkość z odbiornikiem GPS i korygując jeden parametr w ustawieniach licznika. Za taką kase można go śmiało polecić

_________________
Był chinol 200ccm... - nigdy więcej chinoli!!!! Jest i będzie Honda :)


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
ATV Polska - wszelkie prawa zastrzeżone © 2013 | Powered by phpBB

Hosting: www.robbo.pl | Administracja: www.digi-tech.pl