Imię: Piotr
Quad: Raptor 700
Wysłany: 21.08.2020 11:41
Urwana szpilka kolektora wydechowego
Witam, pisze do was z problemem, mianowicie chcialbym zapytac w jaki sposob poradzic sobie moge z urwana śruba kolektora. Czy powinienem zabierac się za to sam, bedac kompletnie zielonym w tym temacie? Ewentualnie jakby to wygladalo cenowo, w razie oddania w cudze rece. również ciekawi mnie jakie konsekwencje, wiaza się z zamocowaniem kolektora na 1 gwint. Licze na szybka odpowiedz!
Załączniki:
gwint1.jpg [ 349.11 KiB | Obejrzany 4931 razy ]
Nazir
Mod-Team Member & Moderator Działu Linhai & GPS & Warsztat
Spawanie nakrętki i wykręcenie lub wiercenie dziury i wykręcenie wykrętakiem. Tylko nie takiego typu jak na fotce. Taki wykrętak raz urwał mi się w już nawierconej szpilce i za nic nie szło już tego przewiertać powtórnie.
Poradzisz sobie.
Załączniki:
f0c3f3f94d5bbe6c3f1ee9c95bd5.jpg [ 106.93 KiB | Obejrzany 4911 razy ]
Imię: Dominik
Quad: BRP 1000
Poprzednie quady: Było ich trochę:)
Wysłany: 26.08.2020 10:01
Re: Urwana szpilka kolektora wydechowego
Może za mocno kręciłeś wykretak Że Ci go urwało. Miałem z tym nie raz do czynienia i jeśli czuć już opór nie ma co ciągnąć dalej. Można spróbować miejscowo podgrzać materiał lekko lub rozwiercić na tyle aby zostało jak najmniej śruby. Ostatecznie jeśli coś poszło by nie tak i gwint by się uszkodził na tyle że nie ma co go reanimować to rozwiercić większy otwór i wstawić sprężynkę.
Lecz w wypadku jak na foto najlepszym rozwiązaniem jest wykretak, możesz też nawiercic mały otwór i wbić nasadkę typu torx i spróbować odkręcić
też potwierdzam ze te wykretaki to kompletny szaja szkoda nerwow a mam doczynienia czesto z takimi srobami i wykretaki to chyba mam wszystkie przetestowane
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 40 gości
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum