Witam
Ponieważ jest to mój pierwszy post chciałbym się krótko przedstawić. Mam na imię Marcin i jestem zapalonym majsterkowiczem oraz wolontariuszem na Piaseczyńskiej kolei wąskotorowej (
link). Wraz z kolegami z sekcji drezynowej (
link 2) chcemy zbudować od podstaw drezynę jednak mamy kilka pytań i nadzieję że ktoś będzie umiał nam udzielić na nie odpowiedzi.
Do rzeczy. Zamierzamy zbudować od podstaw lekką, 2-osobową drezynę silnikową lecz nie mamy silnika. Silnik chcielibyśmy kupić nowy, jednak nasz budżet przewiduje na taki zakup maksymalnie 1000zł. Rozważamy kilka różnych, m.in. przemysłowe Hondy stosowane w agregatach prądotwórczych czy maszynach budowlanych. Te silniki mają jednak kilka wad, np. brak instalacji elektrycznej oraz biegu wstecznego.
Poszukujemy zatem silnika o mocy 5-10 Km i pozbawionego tych wad. Znalazłem na allegro takie coś :
SILNIK 110 CCM PEŁEN AUTOMAT + BIEG WSTECZNY ATV Czy ktoś może mi coś o tym silniku powiedzieć? Oprócz tego że to chińszczyzna.
Jakie ma przebiegi międzynaprawowe?
Jak wygląda sprawa elektryki w takim silniku?
Czy prądnica/alternator(?) jest częścią silnika czy jest osobnym elementem napędzanym przez łańcuch?
Czy na biegu wstecznym prędkość jest taka sama(podobna) jak do przodu?
Czy ktoś może mi ewentualnie polecić inny silnik o podobnych parametrach? Zależy nam na małym max. 15-sto konnym silniku z biegiem wstecznym i instalacją elektryczną 12v.
Dobre rady mogę wynagrodzić darmową przejażdżką gotową drezyną.