Polskie Stowarzyszenie Czterokołowców - ATV Polska - Forum - Zobacz temat - Kymco Mxu 300 problem z elektryka
Reklama1
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: 20.06.2024 23:14



Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Kymco Mxu 300 problem z elektryka 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 30.10.2016 13:04
Posty: 15
Miejscowość: Katowice
Imię: Henryk
Quad: Kymco mxu 300
PostWysłany: 18.11.2016 17:25 
Kymco Mxu 300 problem z elektryka
Witam
Problem polega na tym ze quad odpala od strzalu ale tylko wtedy gdy jest rozalaczona instalacja przed lub za regulatorem, poprostu odpalam go i tylko jak polacze wtyczki to gasnie, przy polaczonych wtyczkach proba rozruchu jest nie mozliwa.
Zaznaczam ze podmienilem z dzialajacego sprzetu moduly (te pod siedzeniem) regulator i cewke zaplonowa, i u dawcy wszystko dziala tzn. ze sa sprawne, nie wiem gdzie szukać jeszcze usterki.
proszę o jakakolwiek pomoc, acha, wczesniej byl wymieniony na nowy stator i kolo magnesowe
dzięki i pozdrawiam


 
Profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.11.2013 18:58
Posty: 306
PostWysłany: 18.11.2016 18:16 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
spróbuj dźwignią od biegów poruszać parę razy przód- tył i odpalaj.
Może to czujnik luzu.


 
Profil

Rejestracja: 30.10.2016 13:04
Posty: 15
Miejscowość: Katowice
Imię: Henryk
Quad: Kymco mxu 300
PostWysłany: 18.11.2016 18:39 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
Ruszalem i to nie raz ale bez skutku.
Apropo czujnika, ze skrzyni wychodzi z czujnika wiazka w ktorej sa trzy przewody , jeden z nich a konkretnie zielony jest rozlaczony i podpiety na krotko do masy, ale i tak czy jest on w powietrzu czy poodpiety tak jak ma być czy nawet do masy to i tak w kazdym przypadku rozrusznik startuje bez naciskania jakiego kolwiek przycisku czy to w noznym czy w recznym hamulcu


 
Profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.11.2013 18:58
Posty: 306
PostWysłany: 19.11.2016 09:14 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
Zaczęło się to po zmianie statora i magneta?


 
Profil

Rejestracja: 30.10.2016 13:04
Posty: 15
Miejscowość: Katowice
Imię: Henryk
Quad: Kymco mxu 300
PostWysłany: 19.11.2016 10:31 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
W zasadzie to tak, ale teraz wziolem jeszcze do reki omomierz i porownujac względem innego quada (bo mam takiego)jest wszystko tak samo ,oczywiście mowie o tym co można zmierzyć omomierzem.
Po rozruchu zmierzyłem jeszcze napiecie wychodzące z statora i w zaleznosci od obrotow oscyluje w granicach 30V zmiennego.
Dziwi mnie jeszcze fakt ze w zasadzie startuje bez przyciskania hamulca ,zachowuje się tak gdyby ich nie było tzn. tych przelacznikow do startu


Ostatnio zmieniony przez Henek10, 19.11.2016 10:31, edytowano w sumie 1 raz



 
Profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.11.2013 18:58
Posty: 306
PostWysłany: 19.11.2016 10:32 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
Stator zmieniłes na oryginalny/używany/zamiennik?
Może coś z podłączeniem pomyliłeś.


 
Profil

Rejestracja: 30.10.2016 13:04
Posty: 15
Miejscowość: Katowice
Imię: Henryk
Quad: Kymco mxu 300
PostWysłany: 19.11.2016 16:20 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
Stator oryginalny nowy, a co do podlaczen to jak cos pomylić skoro wszystko na wtyczkach nic nie przerabiałem no chyba ze się myle

-- dodano 19.11.2016 17:20 --

Mam jeszcze pytanie o panel w którym jest stacyjka i wyświetlacz , chodzi mi o to ze jest na tyle uszkodzony ze nie swieci jest po prostu trzasniety tak ze plytka drukowana i sam lcd jest w strzępach (ale w takim stanie quad zapalal oczywiście bez statora) swiecily tylko kontrolki L i R no i jak go ruszyłem to już nie chce w ogóle zapalić , cisza ,napiecie do stacyjki dochodzi, a kontrolka luzu swieci ale nie pelnym swiatlem nawet wtedy gdy stacyjka jest wylaczona po przekręceniu kluczyka swieci normalnie ale rozrusznik nie startuje.
Czy istnieje mozliwosc aby obejść ten panel ?
Quad jest eksploatowany przez roznych kierowcow i do tego w bardzo ekstremalnych warunkach wiec nie potrzebne mi swiatla kierunki itd. ma tylko jeździć
dzięki za jakakolwiek pomoc
Pozdrawiam


Ostatnio zmieniony przez Henek10, 19.11.2016 16:20, edytowano w sumie 1 raz



 
Profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.11.2013 18:58
Posty: 306
PostWysłany: 19.11.2016 18:04 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
Zobacz to jakoś,bo wydaje mi się,że tam gdzieś jest zwarcie i to może powodować takie zachowanie.


 
Profil

Rejestracja: 30.10.2016 13:04
Posty: 15
Miejscowość: Katowice
Imię: Henryk
Quad: Kymco mxu 300
PostWysłany: 19.11.2016 18:36 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
Masz na myśli ten uszkodzony panel? bo jak tak to nie ma co ogladac jest tak rozwalony , dlatego pytałem czy można go jakos obejsc
X-Ray nie mogę znaleźć schematu do tej 300 -ty masz może jakiś namiar
dzięki


Ostatnio zmieniony przez Henek10, 19.11.2016 18:36, edytowano w sumie 1 raz



 
Profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.11.2013 18:58
Posty: 306
PostWysłany: 19.11.2016 19:07 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
Niestety schematu nie posiadam.
Wiem, że jest rozwalony ale trzeba zobaczyć może gdzieś jakiś kabel jest przecięty czy coś w tym rodzaju.
Patrz,szukaj ,bo może tu jest coś na rzeczy.


 
Profil

Rejestracja: 30.10.2016 13:04
Posty: 15
Miejscowość: Katowice
Imię: Henryk
Quad: Kymco mxu 300
PostWysłany: 20.11.2016 16:57 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
X-Ray patrzyłem już kilka razy w ten panel jako tako przewodow tam nie ma tylko wiazka zakonczona wtykiem jest tam kilkanaście kabelkow i do tego momentu jest Ok , a jako ze znam się trochę na elektronice to mogę powiedzieć ze plytka drukowana raczej jest nie do odzyskania golym okiem widać ze w miejscu złamania sa poprzerywane sciezki i nawet nie mysle ja reanimować bo i tak wyświetlacz jest delikatnie mowiac popękany.
Dlatego pytam o obejście tego , myslalem ze po prostu wyjme wtyczke i po sprawie ale wtedy nie dzialala stacyjka.
Dzisiaj już mnie zmeczyl ten quad ale jutro jeszcze postaram się do pewności przelozyc ten panel od mojego dawcy tak dla pewności , i dam znac czy pomoglo.
http://www.Manualslib.com to jest strona na której jest schemat do 250 \ 300 może się przyda

-- dodano 20.11.2016 17:57 --

Witam
Dzisiaj tak jak mowilem przelozylem ten panel ale nie dalo to dobrego rezultatu, natomiast wynikla pewna różnica tzn w quadzie sprawnym po wyjeciu wtyczki z plytki drukowanej i pozostawieniu podlaczonej stacyjki quad zapala, a ten którego naprawiam po wyjeciu wtyczki nie reaguje
nie mniej kłopot nie znikl, przy rozlaczonym statorze odpala a kazda proba wlozenia wtyczki statora powoduje zgasniecie
Nie wiem co jeszcze może być tego przyczyna


Ostatnio zmieniony przez Henek10, 20.11.2016 16:57, edytowano w sumie 1 raz



 
Profil

Rejestracja: 02.04.2024 09:27
Posty: 3
PostWysłany: 02.04.2024 09:35 
Re: Kymco Mxu 300 problem z elektryka
Wygląda na to, że gdzieś może wystąpić zwarcie, które może wyjaśnić to zachowanie. Znajdź sposób, aby to sprawdzić.coreball


Ostatnio zmieniony przez crucialcolony, 02.04.2024 09:35, edytowano w sumie 1 raz



 
Profil
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz   [ 12 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Forum style created by Pink Floyd Ringtones|Modified by Daniel.