|
|
Strona 1 z 1
|
[ 2 posty(ów) ] |
|
Bashan BS300 S18 brak iskry.
Autor |
Wiadomość |
luxorek
|
Zbanowany |
|
Wysłany: 23.12.2017 21:50
Bashan BS300 S18 brak iskry.
Witam otóż mój problem z Bashanem polega na tym iż w quadzie zniknęła iskra. Wymieniałem magneto ponieważ kupiłem tego quada z uszkodzonym magnetem więc wymieniłem na nowe i quad miał iskrę. Po dwóch dniach iskra zniknęła. Tzn raz jest a raz jej nie ma. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co sprawdzić i jak żeby dowiedzieć się co się stało ? Posiadam zwykły miernik i chciałbym jakoś namierzyć gdzie ginie iskra. Wczoraj owinąłem przewody od magneta ponieważ były przetarte dwa czarny i bodajże zielony. Owinąłem je dokładnie termokurczem założyłem iskrownik i iskra się pojawiła.Odpaliłem quada pochodził chwile i zgasł. Od teraz czasem iskra się pojawi. Parę razy walnie na świecy i znowu znika. Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym problemem objaśnić jak "głąbowi" jak zwykłym miernikiem sprawdzić instalacje od magneta poprzez moduł i cewke ? Wydaje mi się że problem jest gdzieś w instalacji bo iskra chyba nie ginie od tak.
Nie szło w tytule napisać brak iskry tylko problem z bashanem? //Nazir
_________________ https://t.me/pump_upp
Ostatnio zmieniony przez Nazir, 29.12.2017 19:43, edytowano w sumie 1 raz
|
|
|
|
w0jta5
Imię: Wojtek
Quad: Chinol 200ccm
Poprzednie quady: -
|
Wysłany: 29.12.2017 13:32
Re: Witam problem z Bashanem BS300 S18
Te przewody bardzo często ulegają uszkodzeniu i to jest dobry trop. Sprawdź miernikiem czy jest przejście od statora do kostki połączeniowej, a następnie do modułu zapłonowego.
Tu masz jeszcze opis jak sprawdzić resztę podzespołów:
george05 napisał(a): Do ustalenia przyczyny braku iskry potrzebny jest miernik uniwersalny:
Jeżeli przyjmiemy że świeca zapłonowa została sprawdzona przez wymianę na inną i w dalszym ciągu nie ma iskry to przechodzimy do:
* Moduł zapłonowy – miernik ustawiamy na ACV20. Odłączyć przewód żółto-czarny lub (pomarańczowy) od cewki wysokiego napięcia jeden przewód miernika włożyć do wsuwki przewodu żółto-czarnego, drugi do masy, włączyć stacyjkę i kręcimy krótko rozrusznikiem, na mierniku ukaże się w sposób pulsujący wartość w granicach 14-16V – moduł jest OK., brak iskry, oznacza że przechodzimy do następnego pomiaru mianowicie do sprawdzenia cewki wysokiego napięcia.
* Cewka zapłonowa - której sprawdzenie za pomocą miernika uniwersalnego sprowadza się do ustalenia rezystancji uzwojenia pierwotnego i wtórnego.
Pierwotne – miernik ustawiamy na 200 Ω. Jeden przewód miernika do (+) cewki, drugi do masy – wartość ok. 03,2 Ω;
Wtórne – miernik ustawiamy na 20 K Jeden przewód miernika do środka fajki lub bezpośrednio do przewodu, drugi do masy – wartość ok. 4.04 Ω. brak jakichkolwiek wskazań ( obojętnie, na pierwotnym lub na wtórnym) oznacza że cewka jest do wymiany.
Jeżeli podczas sprawdzania modułu zapłonowego miernik nie pokazuje żadnych wartości a cewka wysokiego napięcia po sprawdzeniu (jak wyżej) jest sprawna, przechodzimy do następnego pomiaru mianowicie do sprawdzenia cewki zasilania kondensatora (prądowej) która znajduje się w statorze.
* Cewka Prądowa - miernik, ustawienie na 200 Ω lub ,,buzzer,,;
Przewód najczęściej czerwono – czarny do masy – wartości ok. 354 – 421 Ω – cewka jest OK., brak jakichkolwiek wskazań oznacza cewka do wymiany, należy sprawdzić impulsator.
* Impulsator - miernik, ustawienie na 200 Ω lub ,,buzzer,,;
Do przewodu niebieskiego lub niebiesko/żółtego albo niebiesko/białego w gnieździe wiązki elektrycznej która łączy się z modułem wsuwamy przewód czerwony miernika – (przewód czarny miernika) wsuwamy do przewodu biało/zielonego lub zielonego (masa), wartości ok. 104 – 152 Ω – impulsator jest OK., brak jakichkolwiek wskazań oznacza impulsator do wymiany.
Podsumowanie: jeden z badanych powyżej uszkodzonych elementów, to podstawowa przyczyna braku iskry zapłonowej i w ten sposób należy jej szukać.
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 2 posty(ów) ] |
|
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|
|