Arturo napisał(a):
witam wygląda prawie jak oryginał ,możesz zdradzić jaka grubość blachy i kto ci to robił :spawał: , ps. ile cię kosztowało bo też bym był zainteresowany
Blache zakupilem w Czestochowie w hurtowni specjalizujacej się w sprzedazy metali, koszt wyniosl okolo 90 zl za grubość 4mm plus 8 zl za wyciecie na wymiar na gilotynie.
Dodatkowym kosztem byl zakup dwoch tarcz do ciecia aluminium w cenie 8 zl/za szt wymiar 125.
Obydwie tarcze w sam raz starczyly na wyciecie ksztaltu gdyz bardzo szybko się sćieraja.
Otwory do przykrecenia w miejsca w ktorych wczesniej byla przykrecona plastikowa oslona trzeba wytłoczyc, ja posluzylem się prasa u znajomego mechanika, jednakze dodatkowo miedzy blacha a otworami mocujacymi wsadzilem dociete dwu centymetrowe kawałki z rurki calowej gdyz tak glebokich wytloczen nie chcialem robic aby za bardzo nie naruszyc struktury aluminium.
jeżeli chodzi o spawanie, dospawałem tylko 11cm kawalek płaskownika z przodu w ktorym wywiercilem dwie dziury na sruby majace za zadanie trzymania płyty z przodu.
Całosc wykonałem razem z pomoca zaprzyjażnionego ślusarza, jednak w zasadzie samemu też da się to zrobic.
Najwiecej jest roboty przy docinaniu i wyginaniu blachy.. ahaa
sprawa wyginanie.. otoz najlepiej robi się to podkładajac pod blache rurke i kształtujac blache młoteczkiem
sposob prosty ale i skutkujacy. Tak wiec calkowity koszt wykonania takiej balchy wynosi nie wiecej niz 120 zl już razem ze śrubami
GALILEUSZ napisał(a):
A planujesz osłony na wahacze ?
taa.. powiem Ci ze przygladalem się również oslona, tylne oslony na wahacze bylyby raczej do wykonania, nie jest to sprawa bardzo trudna. Wystarczy dwa kawalki blachy wygiete w formie U z otworami na sruby. Przednie oslony to troszke bardziej skomplikowana sprawa gdyz wymagaja wiekszej precyzji i specjalnego kształtowania, Ale będę probowal i na pewno powiadomie forum o moich doświadczeniach