Polskie Stowarzyszenie Czterokołowców - ATV Polska - Forum - Zobacz temat - Podłączenie lampy LED
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: 22.10.2021 04:30



Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Podłączenie lampy LED 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18.05.2005 22:47
Posty: 1028
Miejscowość: Wybrzeże zachodniopomorskie
Imię: Grzegorz
Quad: G7 + Husqvarna FE 350
Poprzednie quady: Kawasaki
PostWysłany: 26.04.2013 01:47 
Podłączenie lampy LED
Witam
Stoję przed podłączeniem lampy z przodu. Mam już pociągniętą instalację pod stare dwa halogeny po 55 wat.
I teraz się zastanawiam czy podłączyć się pod tą instalację która jest sprzężona z oryginalnymi światłami albo pociągnąć nową, niezależną instalację włączającą niezależnie.
Do przeprawy co będzie lepsze?

_________________
Gdy Bóg tworzył świat, nie dysponował taką mocą jak moja Yamaha.


 
Profil Facebook Gadu-Gadu
Mod-Team Member & Moderator Działu Linhai & GPS & Warsztat
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11.02.2010 06:50
Posty: 3674
Miejscowość: Ruda Śląska
Imię: Łukasz
Quad: Suzuki Kingquad
Poprzednie quady: Hassan 200, Allroad 300IS
PostWysłany: 26.04.2013 05:40 
Re: Podłączenie lampy LED
A jak zachce Ci się gdzieś dojechać drogą to na ledzie będziesz jechał?
Ze stale włączonym ledem idzie też nieźle kogoś oślepić a jak będziesz go chciał zgasić razem ze światłami quada to sam będziesz mniej widoczny dla innych.
Pociągnij nową instalację i led będzie włączany niezależnie, to kilka minut roboty.
Można dostać fajne wodoodporne przełączniki dwupozycyjne z wygodną dźwigienką: pozycja 1 to włącznik chwilowy, pozycja 2 to włącznik stały, pomiędzy nimi pozycja 0- wyłączony.
Wyprowadzisz sobie taki gdziś w łatwo dostępne miejsce i będzie to o wiele lepsze rozwiązanie.

_________________
Regulamin Forum ATV Polska Kodeks Quadowca ATV Polska
Facebook ATV Polska - codziennie nowe ciekawostki dla miłośników quadów
PROJEKT: QUADOWCY POMOCNI W TERENIE.
>>>>>SilesiaSquad na YouTube<<<<<


 
Profil Gadu-Gadu WWW
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03.10.2011 20:53
Posty: 878
Miejscowość: Tłustomosty / Wrocław
Quad: Sprzedany ale są już plany nowej zabawki :D
PostWysłany: 26.04.2013 06:41 
Re: Podłączenie lampy LED
Jak Nazir pisze najlepiej osobna instalacja nie obciążać oryginalnej. Dodatkowy włącznik prąd bezpośrednio z akumulatora przez przekaźnik i mucha nie siada. Zrobiłem już tak naście lamp i każdy chwali.

_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych ...


 
Profil Gadu-Gadu
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18.05.2005 22:47
Posty: 1028
Miejscowość: Wybrzeże zachodniopomorskie
Imię: Grzegorz
Quad: G7 + Husqvarna FE 350
Poprzednie quady: Kawasaki
PostWysłany: 28.04.2013 00:06 
Re: Podłączenie lampy LED
szymano napisał(a):
A jak zachce Ci się gdzieś dojechać drogą to na ledzie będziesz jechał?

Plan był podłączenia pod długie.

I tak zrobię by w trakcie używania wyciągarki mieć włączony tylko LED.

Dzięki

_________________
Gdy Bóg tworzył świat, nie dysponował taką mocą jak moja Yamaha.


 
Profil Facebook Gadu-Gadu
A.P.T. Poznań Team
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05.02.2008 14:47
Posty: 2826
Miejscowość: okolice Poznania
Quad: nima
Poprzednie quady: Raptor 350, LTZ400, 2xRaptor 660, Renegade 800, G700
PostWysłany: 28.04.2013 07:57 
Re: Podłączenie lampy LED
Ja mam Leda podłączonego pod gługie i świetnie się to sprawdza. Przynajmniej jednego pstryczka mniej na i tak już zapchanej kierownicy. :?


 
Profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20.05.2013 16:00
Posty: 2
Miejscowość: Wolsztyn
Imię: Darek
Quad: ATV 250
Poprzednie quady: brak
PostWysłany: 20.05.2013 22:40 
Re: Podłączenie lampy LED
przepraszam, że tak odkopię trochę stary temat ale co do ledów , spotkał się kiedys ktoś z zjawiskiem ze tylko pół leda świeciło ? A dokladnie migacz, i na kierunku i na awaryjnych. dość dziwna sprawa ponieważ zmieniałem bieguny zmienilem cała lampe ( która tylko przez jakiś czas świeciła "cała") zmianiałem kabelkami hmm no i w sumie zastanawiam się czy ktoś spotkał się z czymś takim . :idea: :?: :|

_________________
"Udając kogoś kim nie jesteś, jesteś jedynie nieudaną kopią osoby którą pragniesz być."


 
Profil Gadu-Gadu
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31.05.2018 07:06
Posty: 114
Miejscowość: Żukowo woj. Pomorskie
Imię: Sebastian
Quad: Yamaha Grizzly 550
PostWysłany: 18.01.2019 19:02 
Re: Podłączenie lampy LED
.. odświeżam temat.

Chciałbym zamontować listwę LED z przodu oraz halogen LED z tyłu:

Przód: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7735066248

Tył: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6724717418

Do tego znalazłem taki włącznik: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7145317325

Nie będę ingerował w okablowanie quada. Dołożę przewody i poprowadzę je od lamp do akumulatora oczywiście przez włącznik. Dla zabezpieczenia dam też bezpieczniki, mianowicie takie: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7037564818

Moje pytanie: czy dobrze kombinuję? Przez włącznik puścić minus czy plus? Bezpiecznik dać przed włącznikiem czy za, a może na przewodzie, który idzie od Aku do lampy?

-- dodano 18.01.2019 19:02 --

Wiem, że można to puścić przez przekaźnik do stacyjki ale nie chce mi się z tym bawić. Najprostsze rozwiązania moim zdaniem są najlepsze. Wiem też że sposób w jaki chcę to podłączyć grozi rozładowaniem aku w przypadku jakbym nie wyłączył lamp.

_________________
Zapraszam na kanał na Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6xEFi ... irmation=1


Ostatnio zmieniony przez Duchu_ATV, 18.01.2019 19:02, edytowano w sumie 1 raz



 
Profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01.06.2014 18:57
Posty: 1220
Miejscowość: Polska
Imię: Dominik
Quad: BRP 1000
Poprzednie quady: Było ich trochę:)
PostWysłany: 18.01.2019 23:08 
Re: Podłączenie lampy LED
viewtopic.php?f=26&t=71455&start=75


 
Profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.10.2013 09:15
Posty: 1680
Quad: Ale o co CanAm?
PostWysłany: 23.01.2019 09:59 
Re: Podłączenie lampy LED
Duchu_ATV napisał(a):
Nie będę ingerował w okablowanie quada. Dołożę przewody i poprowadzę je od lamp do akumulatora oczywiście przez włącznik.

Są gotowe instalacje z włącznikiem, bezpiecznikiem i przekaźnikiem za 40 zł na all. Jedyne co to włącznik należy wymienić bo nie jest hermetyczny. Po co się babrać w jakieś sztukowanie?

https://allegro.pl/oferta/wiazka-okablo ... 6043228757


Ostatnio zmieniony przez _X_8_, 23.01.2019 09:59, edytowano w sumie 1 raz



 
Profil

Rejestracja: 25.02.2021 11:32
Posty: 1
Imię: Albert
Quad: Polaris Sportsman 550
Poprzednie quady: -
PostWysłany: 25.02.2021 21:24 
Re: Podłączenie lampy LED
Witam, odnowię trochę temat. Mam Sportsmana 550 i postanowiłem zamontować sobie dodatkowy led (nie duży, ok 35W) z tyłu. Poczytałem tu na forum i zrobiłem wg zaleceń większości czyli z dodatkowym przekaźnikiem, bezpiecznikiem i włącznikiem. Pytanie moje dotyczy miejsca gdzie najlepiej się wpiąć w instalację? Tzn od włącznika odchodzą 2 kable, jeden do przekaźnika a drugi wg schematu powinien być poprowadzony do przewodu świateł pozycyjnych... czy lepiej np do jednej lampy poprowadzić czy szukać gdzieś w zwoju przewodów albo do stacyjki? Ogólnie jestem laik więc proszę bez złośliwości ;)


 
Profil
Zbanowany

Rejestracja: 07.04.2021 09:20
Posty: 1
PostWysłany: 07.04.2021 09:32 
Re: Podłączenie lampy LED
Podbijam temat, fajny pomysł z ledem, też się zastanawiam, gdzie wpiąć.


 
Profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27.07.2011 18:41
Posty: 2570
Miejscowość: Dolny Śląsk
Imię: Jarek
Quad: TraktoReX 680 :)
Poprzednie quady: Kawka w ciapki 650
PostWysłany: 07.04.2021 13:58 
Re: Podłączenie lampy LED
Najlepiej w gniazdo od zapalniczki , napięcie idzie dopiero po przekręceniu stacyjki, ewentualnie bezpośrednio z aku. ale można się zapomnieć i nie zgasić lampy co może skutkować rozładowaniem jego .


 
Profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16.10.2013 09:15
Posty: 1680
Quad: Ale o co CanAm?
PostWysłany: 27.04.2021 12:21 
Re: Podłączenie lampy LED
jak chcesz pod pozycje to najlepiej tylnej lampy, będziesz miał najbliżej


 
Profil

Rejestracja: 24.05.2021 14:16
Posty: 1
Imię: Stefania Koziej
Quad: brak
Poprzednie quady: brak
PostWysłany: 24.05.2021 14:22 
Re: Podłączenie lampy LED
Siemka,
Również polecam podpięcie pod gniazdo zapalniczki. Po małych przeróbkach można "obejść" ryzyko rozładowania, podobnie jak w radiach samochodowych. Po wyjęciu kluczyka samo się wtedy wyłącza ;)


 
Profil WWW
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz   [ 14 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Forum style created by Pink Floyd Ringtones|Modified by Daniel.