Autor |
Wiadomość |
aXcid
Rejestracja: 06.09.2004 14:17 Posty: 3014 Miejscowość: Okolice Warszawy
Quad: Zbyt dużo quadów ;)
|
Wysłany: 04.09.2007 07:38
krecik napisał(a): w samochodzie też masz wiatraki elektryczne, albo pędzone z paska klinowego zazwyczaj ze sprzęgłem wiskotycznym,
Dokładnie tak - wiskoza ma pewne opóźnienie w działaniu, głównie z powodu swojej konstrukcji (musi wystygnąć by się wyłączyć) - dlatego też chodzi na zgaszonym silniku.
_________________ Pozdrawiam, Piotr "aXcid" Winiarski
|
|
|
|
krecik
Quad: G800
|
Wysłany: 04.09.2007 07:46
Jesteś pewien ze cos ci się nie pomyliło
Wiskoza nie ma 'opóźnienia' tylko ma 'uślizg'
w srodku jest olej, który powoduje, ze w momencie kiedy silnik/i przez to wisko/ nie ma odpowiednio wysokiej temperatury, poprostu wentylator, napędzany paskiem klinowym z wału korbowego silnika, kręci się 'swobodnie'. Jak się go czyms przyblokuje (nie radzę ręką) to wtedy będzie stał w miejscu. Natomiast kiedy się całośc nagrzeje, olej się przeleje i sprzęgło zacznie łapać, wtedy wentylator zaczyna się kręcić już nie swobodnie, tylko prawie normalnie. Zastosowanie takiego rozwiązania ma wiele zalet ale też wady, jak sprzegło dziala marnie to czasem nie zasprzęgla (najczęsciej) i mamy efekt taki ze niby wentylator się kręci, ale ze względu na to ze nie na wysokich obrotach tylko 'ot tak' to silnik nam się grzeje.
Wracając do tego co napisałeś, żaden wentylator napedzany paskiem klinowym - czyli też wiskoza - nie kręci się w momencie kiedy masz silnik wyłączony.... bo niby co ma go napędzać skoro silnik stoi ? Jedyna opcja to wentylatory elektryczne.
_________________ Krzysiek
Z życia forum: Jeżeli polski rolnik nie ma krowy, a jego sąsiad ma dwie, to ten polski rolnik zamiast robić wszystko aby też mieć dwie krowy - woli żeby sąsiadowi te dwie krowy zdechły.
|
|
|
|
aXcid
Rejestracja: 06.09.2004 14:17 Posty: 3014 Miejscowość: Okolice Warszawy
Quad: Zbyt dużo quadów ;)
|
Wysłany: 04.09.2007 13:17
Tak tak, racja z tym olejem, coś namieszałem - złaszcza że ostatnio visko rozbierałem, czy też raczej wydłubywałem bo się rozpadło
_________________ Pozdrawiam, Piotr "aXcid" Winiarski
|
|
|
|
kuba9449
Quad: YFZ 450
|
Wysłany: 04.09.2007 19:37
krecik napisał(a): quad ma wiatrak elektryczny załączany czujnikiem termicznym gdzies w silniku/okolicach pompy wody...
No nie do końca/nie zawsze, bo u mnie termostat od wiatraczka jest przy chłodnicy.
_________________ www.bikepics.com/members/kuba9449 <--- Zapraszam
|
|
|
|
ktomek
Rejestracja: 18.11.2006 21:18 Posty: 791 Miejscowość: na płd od KRK
Imię: Tomcat
Quad: Bruteforce 750EPS +Kingquad 750AXI +V6
Poprzednie quady: Kingquad 700, Linhai 300
|
Wysłany: 07.09.2007 08:11
I teraz to już nie wiem, można gasić poprostu kluczykiem, czy jednak wyłącznikiem, a kluczyk potem?
Przy motocyklu sprzedawca powiedział mi , że wyłącznik zapłonu jest po to, żeby w razie czego łatwiej zgasić motor i że nie trzeba go wcale używać ????????????
No to jestem w kropce
_________________ Odwiedź nas na: facebook.com/TokaSquad
Filmy z wyjazdów na quadach
Zapraszamy do naszego serwisu quadów mieszczącego się w Radziszowie tel:733 010 507 tokaSerwis - naprawy i przeróbki
|
|
|
|
krecik
Quad: G800
|
Wysłany: 07.09.2007 08:17
można używać
on jest tu przedewszystkim - po to zeby w razie jakiejść nie do konca przewidzianek akcji - mieć jak zgasic motor nie odrywając rąk od kierownicy (np. jak ci się gaz zatnie w pozycji otwarte, o, wtedy jest ostra jazda)
ten guzik 'nie psuje' quada, po prostu odcina zasilanie zapłonu i tyle
a kluczyk w stacyjce, wyłączająć prąd w całej instalacji też odcina zasilanie zapłonu, efekt jest identyczny
guzik - quad nie działa, akcesoria działają
kluczyk - quad nie działą, akcesoria też nie działają
i tyle, wiec można gasić i jednym i drugim
_________________ Krzysiek
Z życia forum: Jeżeli polski rolnik nie ma krowy, a jego sąsiad ma dwie, to ten polski rolnik zamiast robić wszystko aby też mieć dwie krowy - woli żeby sąsiadowi te dwie krowy zdechły.
|
|
|
|
ktomek
Rejestracja: 18.11.2006 21:18 Posty: 791 Miejscowość: na płd od KRK
Imię: Tomcat
Quad: Bruteforce 750EPS +Kingquad 750AXI +V6
Poprzednie quady: Kingquad 700, Linhai 300
|
Wysłany: 07.09.2007 08:28
No i to jest odpowiedź krótka i na temat
Dzięki
_________________ Odwiedź nas na: facebook.com/TokaSquad
Filmy z wyjazdów na quadach
Zapraszamy do naszego serwisu quadów mieszczącego się w Radziszowie tel:733 010 507 tokaSerwis - naprawy i przeróbki
|
|
|
|