Do testów dostaje się urządzenie za darmo, a GPSManiak to nie kwestionowana osobowość w tym temacie. Podoba mi się podsumowanie:
Cytuj:
Wspomniane przeze mnie różnice w oprogramowaniu TwoNav Aventury/Sportivy oraz oprogramowaniu odbiorników Garmina trudno jednoznacznie sklasyfikować jako zalety bądź wady konkretnego rozwiązania. Są to po prostu rozwiązania różne, bazujące na odmiennej filozofii, a ich ocena zawsze będzie oceną subiektywną i związaną zarówno z przyzwyczajeniami, jak też oczekiwaniami użytkownika. Zapewne zwolennicy Garmina będą podkreślali zalety stosunkowo prostych rozwiązań zastosowanych w tym systemie, jak też istotną rolę i dużo poważniejsze potraktowanie spraw związanych z profilem wysokości, podczas gdy zwolennicy TwoNav nie będą w stanie zaakceptować uproszczonego do maksimum zakresu informacji dostępnego w Garminie jak też dużo uboższych opcji konfiguracyjnych.
Ważnym zagadnieniem – także z punktu widzenia turysty pieszego – jest zupełnie różna filozofia mapowa obu producentów. Garmin to przede wszystkim turystyczna mapa wektorowa, do której raster jest co najwyżej (w niektórych modelach) niezbyt szczęśliwie zarządzanym dodatkiem. TwoNav Aventura i Sportiva to głównie mapy rastrowe z pełnym systemem zarządzania takimi mapami, co przy uwzględnieniu integracji oprogramowania odbiornika z wbudowanym w urządzenie trójosiowym kompasem elektronicznym, daje do ręki miłośnika map rastrowych urządzenie jakiego do tej pory nie mieliśmy na naszym rynku.
W świetle moich doświadczeń, ostateczna ocena TwoNav Aventury/Sportivy na tle zadomowionych już od dłuższego czasu na naszym rynku odbiorników Garmina wypada dobrze, co w konsekwencji komplikuje nieco decyzje potencjalnych klientów. Obecnie nabywca turystycznego odbiornika GPS staje już nie tylko przed dylematem, jaki model Garmina wybrać, ale także na jaką filozofię, a w konsekwencji na jakiego producenta skierować swoje zainteresowanie: Garmin czy może jednak TwoNav?
No cóż. Jak widać, konkurencja ma swoje blaski i cienie.
-- dodano 16.06.2011 19:49 --Ja używałem Aventury w Afryce. Specjalnie przygotowałem trasy, waypointy i mapy. Dla mnie nie ma porównania, a sam się wychowałem na GPSach Garmina: Garmin V, Garmin 276, Garmin Streetpilot III.