Drodzy forumowicze,
próbuję uporać się z problemem cieknącej uszczelki między pompą hamulca nożnego a kolankiem prowadzącym do zbiornika płynu hamulcowego.
Zdjąłem całość, dokładnie przeczyściłem oraz na nowo wypełniłem płynem i zadowolony, że wszystko jest szczelne zacząłem odpowietrzać układ.
Niestety, moja radość była przedwczesna. Poza tym, że odpowietrzenie tego układu to kilka dobrych godzin zabawy, to jeszcze nie zawsze jest skuteczne.
W trakcie odpowietrzania z pomiędzy kolanka (które, (z zgrozo) chińczyk zamontował na jedną śrubę...) a pompy zaczął wydobywać się płyn hamulcowy. Zakładam, że związane było to ze wzrostem ciśnienia w układzie.
Próbowałem znaleźć nową uszczelkę (zakładam, że jest ona winowajcą), która jest widoczna na zdjęciach, ale bezskutecznie. Sprzedawane są tylko nowe pompy wraz z całym osprzętem i uszczelką, która mnie interesuje a kosztują powyżej 200 zł.
I tutaj pojawia się znaczny dylemat. Dokładając trochę, pozbywam się tej pompy, kupuje przewody hamulcowe oraz klamkę ze zbiorniczkiem i mam piękny układ, która co najważniejsze, działa, hamuje i jest możliwy do odpowietrzenia. No ale właśnie, co wtedy z hamulcem nożnym?
Czy ktoś z Was może spotkał się z problemem cieknącego płynu w tym miejscu? Jak sobie poradziliście?
https://ibb.co/DQXYcS4v