|
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Montaż silnika od malucha do samoróbki
Autor |
Wiadomość |
Cabretti
Quad: W trakcie
|
Wysłany: 02.04.2013 15:05
Montaż silnika od malucha do samoróbki
Witam wszystkich. Podjąłem próbę zbudowania samoróbki utv, tylko jak zwykle bywa są problemy. Otóż chcę zamontować silnik od malucha, tyle że odwrotnie niż jest on oryginalnie w aucie - czyli skrzynia biegów z tyłu a silnik z przodu. Czytałem że można coś zrobić aby biegi nadal były 4 do przodu i 1 do tyłu jakaś zmiana mechanizmu róznicowego ? Proszę o podpowiedź, bo zapewne macie większe doświadczenie w mechanice niż Ja. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
|
|
|
|
johny0688
Quad: w trakcie budowy 126p 4x4
|
Wysłany: 02.04.2013 15:13
Re: Montaż silnika od malucha do samoróbki
Sprawa jest prosta, mechanizm różnicowy należy odwrócić o 180 stopni, tak aby koło talerzowe znalazło się po drugiej stronie wałka atakującego. Będzie się wówczas obracać w drugą stronę niż było to pierwotnie. Należy przy tym przeszlifować żebra wzmacniające obudowę mechanizmu bo tak od razu to będzie tarł. Szlifierka kątowa powinna załatwić sprawę. Jak rozbierzesz skrzynie i przekładnie główną zrozumiesz o co chodzi. Zachęcam do przeczytania całego działu samoróbki, gdybyś zrobił to wcześniej nie miał byś problemu. Pozdro
_________________ "Zrobić coś z czymś to jest nic, zrobić coś beż czegoś, żeby było jak z tym czymś, to dopiero coś..."
https://picasaweb.google.com/1035379839 ... dowaQuada#
|
|
|
|
Cabretti
Quad: W trakcie
|
Wysłany: 03.04.2013 16:00
Dzięki za odpowiedź teraz wiem nieco więcej. Masz może jakieś foto jak to wygląda od wewnątrz, jak wygląda po zmianie ? Pozdrawiam.
|
|
|
|
michalnz
Rejestracja: 28.08.2011 14:09 Posty: 488 Miejscowość: Nowy Żmigród/Krakow
Quad: Warrior 350, bashan200, wsk175 quad
|
Wysłany: 03.04.2013 17:15
Nie da się prościej już wytłumaczyć, otworzysz to zobaczysz o co chodzi, a jeśli nie zobaczysz co trzeba wypiłować to w ogóle się nie bierz za budowę bo sobie nie poradzisz, to prosta sprawa serio, obczaisz po otwarciu.
|
|
|
|
johny0688
Quad: w trakcie budowy 126p 4x4
|
Wysłany: 03.04.2013 17:55
Z tego co pamiętam kolega marusz325 w swoim temacie ma dokładnie pokazane co należy "wyszlifować", nie posłuchałeś i nie przejrzałeś działu. Wiem że jest tego dużo ale to naprawdę kopalnia wiedzy o mechanice silnika, zawieszeniu, układach hamulcowym i kierowniczym itd. Bez przestudiowania całego forum samoróbek nie masz co zabierać się za robienie własnej. A poza tym Kolega michalnz mówi dobrze, rozbierz skrzynie przypatrz się, przemyśl, pokombinuj, zadziałaj, wrzuć jakieś foty, pokaż że coś robisz, wykaż się własną inicjatywą, tu nikt cię za rączkę nie będzie prowadził, za to na cenne rady zawsze możesz liczyć.
_________________ "Zrobić coś z czymś to jest nic, zrobić coś beż czegoś, żeby było jak z tym czymś, to dopiero coś..."
https://picasaweb.google.com/1035379839 ... dowaQuada#
|
|
|
|
Mikilon250
Quad: Eagle Rush ATV Mikilon 250
|
Wysłany: 03.04.2013 19:29
ja też cos będę kombinował w wakacje mam nowy silnik malucha nie dotarty nówka
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|
|