Tak , te zabki na łożyskach nic nie dają. Ja na razie nic nie wymyslilem:-p
dlaExtremalnych
Wysłany: 20.02.2015 14:01
Re: [Honda CBX 750] samoróbka - jest sens?
No nie wiem czy taniej można kupić porządną oś z wahaczem, szukałem miesiąc były tylko sensowne osi od raptorów w cenie 500 - 700 zł oś nowa nieuzbrojona. Mam tylną kompletną oś od Yamahy blaster 200 ale nie wydaje mi się, żeby to było solidniejsze od tej robionej na zamówienie
franek1570 napisał(a):
Tak , te zabki na łożyskach nic nie dają. Ja na razie nic nie wymyslilem:-p
Dziś odbieram ośkę, podobno zrobił mi jakiś manewr kontrujący, podeślę zdjęcia jak to wygląda.
Te ośki samoróbki też zazwyczaj jakoś wytrzymują więc i ta powinna dać radę ale za 800 zł widziałem kpl ośkę z wahaczem z Raptora 700, do wymiany były tylko łożyska ośki.
dlaExtremalnych
Wysłany: 03.04.2015 18:44
Tył założony :
Szczepanie przodu:
Nie wiem ale boje się, że przód mi się złoży
-- dodano 03.04.2015 18:44 --
Po pierwszych testach, stwierdzam: szatan, zło wcielone Jutro nagram jakieś video.
Ostatnio zmieniony przez dlaExtremalnych, 03.04.2015 18:44, edytowano w sumie 1 raz
Jak oglądam takie filmiki gdzie ludzie zapier... obok drzew to mnie ciarki przechodzą. Nie boicie się, że coś strzeli ( cokolwiek, ... ) i zawiniecie się na drzewie jak sprężyna ?
Quadzik1255
Imię: Michał
Quad: 250
Wysłany: 06.11.2015 18:52
kriss20 napisał(a):
Jak oglądam takie filmiki gdzie ludzie zapier... obok drzew to mnie ciarki przechodzą. Nie boicie się, że coś strzeli ( cokolwiek, ... ) i zawiniecie się na drzewie jak sprężyna ?
Ja trzymam się zasady jak się nie wyj***esz to się nie nauczysz
johny0688
Quad: w trakcie budowy 126p 4x4
Wysłany: 25.11.2015 23:57
Jak się nie wyj***esz to karku nie skręcisz. A tak na poważnie kriss20 twoje obawy pewnie dotyczą jakości zbudowanego sprzętu. A ja oglądając fabryczne sprzęty coraz bardziej się przekonuję że konstrukcje budowane własnoręcznie nie muszą odbiegać jakością (jeśli chodzi o wytrzymałość) sprzętom markowym. Z doświadczenia mówię nie tylko o quadach ale też motocyklach, rowerach czy nawet narzędziach warsztatowych. Przecież teraz i tak wszystko składają chińskie rączki, którym z zasady nie chce się przyłożyć do jakości.
_________________ "Zrobić coś z czymś to jest nic, zrobić coś beż czegoś, żeby było jak z tym czymś, to dopiero coś..."
Rozpatrując wytrzymałość to i może samoróbki mogą być zbliżone markowego quada jeśli ktoś mądrze przemyśli konstrukcje. Jednak praktycznie niemożliwe (a na 100% finansowo nieopłacalne) jest zbudowanie quada zbliżonego masą do konstrukcji fabrycznej. Kolejnym aspektem jest geometria zawieszenia. Odkąd kiedyś zacząłem jeździć dłużej markowym quadem stwierdziłem, że samoróbka nigdy nie będzie pod tymi względami tak dobra jak markowe pojazdy. Nie raz się przekonałem, że dobre zawieszenie i niewielka masa potrafią więcej niż ogromny silnik.
Adrian9499
Imię: Adrian
Quad: Buggy
Wysłany: 18.11.2017 22:00
Odświeżę trochę temat. Panowie z czego zrobić oś do buggy taką jak kolega wyżej robił, wystarczy zwykły drut ciągniony? Buggy będzie mały silnik 200cm od Quada
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum