|
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Wypadające tylne półosie z dyfra
Autor |
Wiadomość |
teetris
Imię: Kacper
Quad: Can Am Outlander 800 G1
|
Wysłany: 20.10.2020 12:02
Wypadające tylne półosie z dyfra
Witam, problem z wypadjącymi połosiami z tylnego dyfra Can Am Outlander 800 g1.
Problem zaczął się gdy padl przegub na prawej półosi, kupiłem zamiennik których w internecie pełno, ale założyłem również na lewa strone aby było to samo. Wyjeżdzam na droge wypadła lewa półoś z dyfra. Wsadziłem z powrotem oryginał problem zniknał(jak się okazało na chwile). Zabezpieczenia na połosiach wymieniane kilkukrotnie.
Wyjeżdzam znów prawa połoś wypadła, rozkręciłem wszystko raz jeszcze po czym okazało się że wahacz miał mikropękniecia a przez to luzy, wahacz pospawany założone wyjeżdzam, wysuneła się lewa połoś(oryginał) na jakiś 1cm z dyfra po czym gdy ruszyłem zapieła się z powrotem(foto na dole). Prawa minimalnie też potrafi się wysunać bo da się ją dobić delikatnie do dyfra w tej pozycji jak na zdjęciu poniżej
Dodatkowo widać że te zamienniki są krótsze niż oryginał. Przeciałem tylna prawa połośke naspawałęm, wydłużyłem o jakiś 1 cm. Niewiem czy tak ma być ze względu na położenie dyfra który nie jest umieszczony centralnie i lewa do prawej półosi różnią się długościami ale nawet po wydłuzeniu prawa półoś(zamiennik) ma dużo większy luzy niż lewy oryginał.
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Nie chce kupować oryginału po czym okaże się że problem nie zniknął.
Co jeszcze sprawdzić, wymienić bo od poł roku nie moge dojść z tym ładu ręce opadają i pomysłow brak.
Załączniki:
122252640_442870380008330_5085445050307225411_n.jpg [ 342.17 KiB | Obejrzany 3111 razy ]
|
|
|
|
Glaca
Rejestracja: 21.07.2006 08:18 Posty: 340 Miejscowość: okolice Lublina
Quad: Honda Rincon 680
|
Wysłany: 20.10.2020 12:12
Re: Wypadające tylne półosie z dyfra
Może to głupie co napiszę ale czy przypadkiem nie zacisnąłeś gumowych osłon w pozycji zbyt rozciągniętej? Może to przez napięte gumy wyciąga te przeguby z dyfra? Spróbuj na małej opasce przesunąć w stronę dyfra, niech się te "harmonijki" trochę zejdą.
_________________ Quady są zaraźliwe ale się nie rozmnażają...
UNO KLUB POLSKA
|
|
|
|
teetris
Imię: Kacper
Quad: Can Am Outlander 800 G1
|
Wysłany: 20.10.2020 12:31
Kurcze w rękach na podnośniku ciągnałem i nie dało rady wydrzeć tego przegubu z dyfra to w gumie raczej bym nie szukał. Może wina leżeć w amortyzatorach??
|
|
|
|
Glaca
Rejestracja: 21.07.2006 08:18 Posty: 340 Miejscowość: okolice Lublina
Quad: Honda Rincon 680
|
Wysłany: 20.10.2020 13:10
Oj zdziwiłbyś się jakie tam siły się pojawiają podczas jazdy. Mówię o tej gumie bo podobna sytuacja była w kolegi samochodzie - po wymianie przegubu zaczęło mu wyciągać półoś ze skrzyni - identycznie jak tu. I tam właśnie mechanik za bardzo rozciągnął gumę. Przesuń - to nic nie kosztuje. Trochę siedzę w tym temacie - robię różne swapy i dorabiam półosie sam. Owszem, zdarzało się że wyszła mi półoś o 1cm za krótka bo coś nie do końca dobrze policzyłem i wyskakiwała ale tu jak masz oryginał to przecież nic się nie zmieniło poza tym, że właśnie gumy mogą być rozciągnięte.
A, i jeszcze jedno - jeśli to zawieszenie miałoby jakąś możliwość ruchu na boki lub zbyt w dół to powinien przegub wyskoczyć z kielicha a nie całość z dyfra. Guma ciągnie jak nic.
_________________ Quady są zaraźliwe ale się nie rozmnażają...
UNO KLUB POLSKA
Ostatnio zmieniony przez Glaca, 20.10.2020 13:10, edytowano w sumie 1 raz
|
|
|
|
BARBARA ATV
Rejestracja: 24.08.2020 18:09 Posty: 11 Miejscowość: Centralna Polska
Imię: Barbara
Quad: C FORCE 1000
|
Wysłany: 20.10.2020 17:55
Sprawdź kolego czy koronka z kulkami w kielichu nie jest odwrotnie założona bo to ma znaczenie że jak się odwrotnie założy to półoś robi się krótsza i będzie wyskakiwać .
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|
|