W kwestii własnego podwórka. Na swoim terenie można robić wszystko w GRANICACH nie naruszających praw innych osób (sąsiadów). Sprawa w tym wypadku rozbija się o imisje, a więc dźwięki i zapachy, jednak tu jest wymagane udowodnienie uciążliwości danego działania, czy uniemożliwia korzystanie z własności sąsiadowi lub ją ogranicza.
W odniesieniu do cichszego wydechu. Na stronie Yamahy USA z akcesoriów do YFM700R są dostępne dwa tłumiki GYTR: quite i performance, przy czym do tego można osobom kupić samą nakładkę:
quite lub
performance, na tenże tłumik. Raczej wyciszenie rzędu 50-60% jak w przypadku końcówki, o której wspomniał aXcid jest nieosiągalne, jednak ciszej będzie, ale nie wiem o ile...
Przepisy o ruchu drogowym określają poziom hałasu zewnętrznego wydzielanego przez pojazd. W interesującej nas kwestii będziemy odnosić się do "innego pojazdu samochodowego", dla którego wartości graniczne wynoszą 98db przy silniku o zapłonie iskrowym oraz 108db dla silnika o zapłonie samoczynnym. Jest to uregulowane w ustawie Dz.U. 1999 Nr 44 poz. 432 w Art 1 §9. Pomiar powinien zostać dokonany specjalistycznym urządzeniem, a nie "na ucho" policjanta - jest to bezzasadne i nie stanowi żadnego dowodu rzeczowego - nie przyjmować mandatu, kierować sprawę do sądu grodzkiego. Jednak ogólne zachowanie policjantów jest takie, że zatrzymują kartę pojazdu i kierują na badania techniczne, gdzie wszystko się okaże. Wracając jeszcze do samego pomiaru, musi on przebiegać w/g określonych wytycznych: urządzenie pomiarowe musi być ustawione minimum 0,5m od wydechu pojazdu oraz pod odpowiednim kątem. Badanie nie może zostać przeprowadzone blisko ośrodków natężenia innych dźwięków (np. ruchliwa ulica). Było coś jeszcze o nawierzchni na jakiej ma się odbywać pomiar, mnie się wydaje, że było to podłoże utwardzone, np wykostkowany plac (zdala od wspomnianych wcześniej innych dźwięków, wpływajacych na wynik wykonania pomiaru, jesli jest błędny - to nieważny!), jednak nie jestem pewien - muszę sprawdzić/poszukać.